Carrer Carabassa: sentència favorable als veïns

Novembre 13, 2006

Després de la lluita que van protagonitzar els veïns i veïnes del carrer Carabassa, diferents entitats socials i uns quants ciutadans solidaritzats, l’Ajuntament va cedir i va aturar al projecte. Ara, la Justícia corrobora les seves raons. 

ANDRÉS NAYALa sentència 800 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, amb data del 3 d’octubre, ha fallat contra l’Ajuntament de Barcelona. La Favb va presentar un contenciós administratiu en contra de l’acord del Plenari del Consell Municipal del 21 de desembre de 2001 que aprovava definitivament el Pla Especial Integral de la finca situada al carrer Carabassa, número 8 bis. La sentència declara “nul de ple dret (l’acord del citat plenari) per vulnerar les disposicions sobre volumetria establertes pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic”.  

Va succeir que l’Ajuntament, amb nocturnitat i traïdoria, va concedir una llicència a la constructora Estrucfort 2000 per aixecar un edifici de planta baixa i tres pisos que contemplava la construcció de 12 habitatges de 60 m2. Els veïns van conèixer el projecte per casualitat i van tenir dificultats en el districte, que comandava Caty Carreras, per saber què passava en realitat. Davant aquesta situació, el veïnat es va mobilitzar. Va crear la Plataforma Salvem el carrer Carabassa i va començar una lluita difícil. Es defensava un indret únic a tota la ciutat. El vianant que passeja pel carrer Carabassa es troba davant dos ponts penjats que el creuen des del segle XVII i uneixen els habitatges d’una banda amb els jardins existents a l’altra. A les primeres pancartes es podia llegir “Volem història, no especulació”.  

La imaginació va donar lloc a diferents formes d’oposició. Els divendres, actuacions musicals que van començar amb Manu Chao i que la regidora Caty Carreras va arribar a prohibir. Després va ser el recolzament actiu de pintors i escultors com Amat, Cesc, Guinovart, Hernández Pijoan, Llena o Ràfols Casamada. Fotògrafs com Colita, Maspons i Pomés també van participar a la lluita. El periodista Lluís Permanyer indicava en un dels seus articles que “es defèn el conjunt de Carabassa pel seu pintoresquisme i per constituir un enclavament insòlit a Ciutat Vella”.  

L’Ajuntament es va quedar sol i va acabar cedint. El projecte no es realitzarà. Ara, el contenciós administratiu impulsat per la Favb i d’altres entitats, com SOS Monuments, Veïns en Defensa de la Barcelona Vella o l’Associació per a la Defensa Cívica del Patrimoni, dirigit per l’advocat Eduard Moreno, ha estat resolt a favor d’uns veïns que van aturar un pla amb la seva lluita: ara la Justícia els dóna la raó.  

Una sentència molt important, com important ha estat la intervenció ciutadana que ha aconseguit preservar una part de la història de la nostra ciutat. Aquest cop, l’especulació no ha aconseguit els seus objectius, menys en un “detall” que comentem a continuació. Ens consta que, quan l’Ajuntament va decidir no portar a terme el projecte, va fer la permuta amb l’empresa Estrucfort 2000 de la finca del carrer Carabassa, amb el volum de construcció que la llicència li concedia, per un altre solar, sembla que al carrer del Teatre, i el volum de construcció que la llicència li concedia al carrer Carabassa. El fet el considerem greu, ja que la sentència que hem conegut anul·la el dret de l’empresa a construir. La permuta és, doncs, un “regal” del municipi a la constructora. Com es rectificarà?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: