Crònica del desallotjament del Forat de la Vergonya

Octubre 11, 2006

A primera hora del dia 2 d’octubre es van produir des fets bàsics. El primer és la ruptura per part de l’administració del seu propi procés participatiu, el qual ja havia estat denunciat recentment pel Kol·lectiu del Forat de la Vergonya. En segon lloc, van iniciar-se sense previ avís les obres al carrer Jaume Giralt, arribant les màquines i intervenint en un lateral del parc.

Aquesta situació, va fer esclatar el conflicte entre l’administració municipal i les veïnes i veïns que autogestionem el Forat.

Amb la intervenció van obviar-se propostes prèvies que s’havien acordat amb entitats del barri afins al projecte, on es proposava un traçat alternatiu per la recollida pneumàtica que no afectés als carrers circumdants del Forat.

Se’ns deia descaradament i per la força,  que les alternatives al projecte municipal quedaven desestimades i que tiraven endavant un projecte per ells “consensuat” en una mena de procés participatiu. No obstant, degut a la manca de transparència i a l’incompliment de la seva pròpia normativa, s’evidenciava extremadament la manca d’una garantia per a la continuïtat del parc.

El dia 4 d’octubre, la farsa va assolir el seu punt més àlgid en implementar-se l’actuació al C/Metges, ja que s’entrava al Forat per un lateral i s’iniciava l’estratègia d’actuar primer als carrers, per acabar ocupant tot el parc.

Amb l’apropiació de l’espai central va efectuar-se el desallotjament del Forat mitjançant un desplegament desorbitat dels UPA’s de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, produint-se càrregues policials, vexacions i agressions a veïnes, veïns i persones aplegades a la plaça per tal de dur a terme el seguiment de les obres.

L’ocupació de la plaça ha suposat la destrucció de part de la seva vegetació, la ruptura de la dinàmica de relacions quotidianes i l’abandó forçat de l’espai. Així, s’ha tallat l’aigua de la font, el pas a les persones usuàries i s’impedeix continuar amb les tasques de cura dels arbres i de neteja de l’entorn. També, han quedat paralitzats els incipients projectes d’horts urbans que s’articulaven amb entitats de ciutat Vella que treballen amb joves.

L’indignant estat policial a la zona ha minat la vida a l’espai i va generar alarma social.

D’aquí en van sorgit les reaccions d’indignació, impotència i ràbia del que s’ha vist i es veu com una imposició i no com una participació ciutadana.

No obstant, des de certs sectors del barri aglutinats en el PICA (Plà integral del Casc Antic), se’ns acusa d’intransigents i de sector radical, es diu que ens creiem que la plaça és nostra i se’ns defineix com a opositores a la millora del barri i a la construcció d’un parc amb equipaments pel barri. No s’ha s’oblidar, però, que el fet que es vulgui construir un parc és producte d’una lluita veïnal d’anys d’existència, que no emana precisament, de les propostes de reforma urbanística i moviments especulatius dels PERI’s de l’Ajuntament de Barcelona.

El dijous dia 5 d’octubre, des del Kol·lectiu vam convocar una manifestació reivindicativa per tal d’expressar el malestar i la indignació i de denunciar públicament l’actuació policial, l’Ajuntament i PROCIVESA. Un cop desconvocada, van produir-se disturbis per part d’alguns manifestants.

En aquest punt volem deixar clar el nostre posicionament.

1)      No compartim els fets posteriors a la manifestació.

2)      En denunciem el seu ús pervers per deslegitimar el projecte d’autogestió del Forat de la Vergonya i invisibilitzar 6 anys de lluita veïnal i les arrels del conflicte urbanístic.

3)      Denunciem i condemnen el paper dels mitjans de comunicació i el tractament polític del conflicte, mitjançant la criminalització dels moviments socials en general i l’okupació en particular.

4)      Defensem fermament el C.S.O de Metges i ens solidaritzem amb la difícil situació en que actualment es troba: amenaça de desallotjament efectuada públicament pel regidor del districte i criminalització pública i mediàtica.

Des de l’aparell mediàtic i polític s’ha acusat la al C.SO. de ser el focus organitzatiu del disturbi i la manifestació, i se l’ha instrumentalitzat per traslladar el centre d’atenció del conflicte del forat de la Vergonya en un una alarmista discussió sobre el civisme i guerrilla urbana d’uns suposats grups organitzats procedents de diverses parts de Barcelona. Així, la reivindicació el Forat de la Vergonya, i la problemàtica urbanística que ha viscut i viu el barri, han estat sotmeses a un reduccionisme cínic i aberrant, per part d’una orquestrada distorsió mediàtica.

Per una altra banda, és important destacar la implicació del C.S.O. en la lluita del Forat de la Vergonya com a veïns, i com a pilar bàsic a nivell logístic en l’autogestió del parc

Finalment, respecte a la manifestació del dia 5 d’octubre, des del Kol·lectiu assumim part de la manca d’efectivitat i les errades organitzaves que s’hagin pogut produir. La situació ha estat deguda a la pressió del curs dels esdeveniments i a una situació que ens va desbordar.

A més, ens neguem a entrar en el joc de condemnar o no condemnar el disturbi ja que considerem que aquest respon a una estratègia típica i tòpica de desmobilització de les lluites socials per tal de separar-nos internament.  Ens neguem, també, a emprar les mateixes armes discursives que empra el sistema, per convertir les diferències en enfrontaments. No obstant, creiem que és indicat invitar a totes les parts implicades a l’autocrítica.

En definitiva, critiquem la criminalització del C.S.O. de Metges i del Kol·lectiu del Forat de la Vergonya, condemnem l’actuació desmesurada de les forces policials i denunciem públicament la farsa dels processos participatius de l’Ajuntament de Barcelona.

FORA LA POLICIA DEL BARRI!

RETORN A LA QUOTIDIANITAT DEL FORAT DE LA VERGONYA!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: