L’Ajuntament i els Mossos es tiren els plats pel cap pels aldarulls a Gràcia

Juny 30, 2006

Hereu exigeix detencions i parla de falta de prevenció, i Tura demana al consistori que no faci les crítiques en públic

IVAN VILA JOSEP M. FLORES. Barcelona
La sessió de vandalisme amb què els esquàters de La Fera van obsequiar els veïns de Gràcia dimecres ha derivat en l’enèsim, i més greu fins ara, enfrontament entre l’Ajuntament i els Mossos d’Esquadra. El portaveu municipal, el socialista Jordi Hereu, va explicitar ahir el seu malestar amb la policia de la Generalitat, i la va comminar a millorar la informació de què disposa i la prevenció. Hereu va «exigir» la detenció dels autors de les destrosses, que han costat 16.000 euros en mobiliari urbà i 5.000 més en tasques de neteja. La tinenta d’alcalde Imma Mayol (ICV) es va afegir als retrets d’Hereu, i la consellera d’Interior, Montserrat Tura, va replicar que les crítiques s’han de fer a la comissió mixta de seguretat, i que per detenir algú primer se l’ha d’identificar.

+ Dos mossos d’esquadra custodien l’entada a la casa desallotjada, ahir al matí. Foto: G.MASSANA
«La Fera se n’ha anat del barri amb un últim crit de vandalisme.» Més: «Fa una dècada aquest col·lectiu buscava un lligam amb el barri, i ara tant li fa, perquè això no ha estat un atac a les institucions, sinó a la convivència.» Així va buidar el pap Hereu referint-se als esquàters, tot i afegir-hi que «no voldria generalitzar».

També van rebre els Mossos. Primer, i tot i admetre que els vàndals van actuar» en grups petits, difícilment identificables en alguns casos», Hereu va exigir –«ho exigim», va dir– «que hi hagi la pertinent investigació i la detenció» dels responsables, per tal que se’ls jutgi i el consistori es presenti com a acusació. Hereu, que va defensar l’actuació dels bombers i la Guàrdia Urbana, va llançar uns quants missatges enverinats més als Mossos, tot i afirmar que la seva intervenció «va ser correcta»: «Els esforços estaven abocats en el desallotjament, i aquesta acció prèvia no estava identificada.» Per Hereu, els fets de dimecres són un avís del que pot passar en la pròxima festa de Gràcia: «En prenem nota i exigim a la Generalitat que s’afronti amb la informació que permet aplicar polítiques de prevenció.» La informació i la prevenció que aquest cop no haurien existit. A Hereu se li entén tot. I a Mayol, que va emetre un comunicat en què repetia, fil per randa, els retrets i les demandes d’Hereu.

La consellera Tura, que sempre ha mantingut una relació tempestuosa amb l’Ajuntament i amb Hereu en particular, tampoc no es va mossegar la llengua. Sobre l’exigència de detencions –dimecres no n’hi va haver cap–, Tura va recordar que «abans de detenir ningú per uns fets violents, cal provar que n’és el responsable», exercici complicat perquè van actuar amb rapidesa i emmascarats. I sobre els consells d’estratègia policial, va dir que l’endemà dels fets «tothom sap què calia fer», que difícilment es podia preveure una actuació de la qual no hi ha precedents –la resposta violenta fins ara sempre havia estat posterior, i no prèvia, als desallotjaments–, i que «el degoteig permanent de crítiques no ajuda». Les crítiques s’han de fer, va dir, en el marc de la comissió de seguretat formada per Ajuntament i govern arran del desplegament, al novembre, dels Mossos a Barcelona. Llavors, es va garantir una bona entesa entre policies i administracions. Passats només vuit mesos, i en vista dels xocs, cada cop més explícits, arran del desallotjament de Sant Pere més Baix, dels aldarulls posteriors al macrobotellón del Raval i en les darreres celebracions del Barça, i dels disturbis de dimarts, l’entesa sembla lluny de ser la ideal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: