Els disturbis de Gràcia constaten la falta d’eficàcia policial a BCN

Juny 30, 2006

• El portaveu de l’ajuntament exigeix als Mossos que investiguin i detinguin els violents
• Tura demana discreció a BCN i diu que prefereix que la policia arribi tard a una “ciutat policial”

“Això semblava Kosovo”

M. NAVARRO / P. CASTÁN / A. OLLÉS
BARCELONA

Els disturbis dels okupes dimecres a la nit a Gràcia van tornar a enfrontar ahir l’Ajuntament de Barcelona i Interior, i van posar en evidència la falta d’eficàcia i la descoordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos per fer front al vandalisme urbà.
Dimecres a última hora entre 20 i 40 encaputxats van cremar contenidors i van causar destrosses a Gràcia com a reacció al desallotjament previst per a l’endemà del local que ocupaven al número 28 del carrer de Santa Àgata.
Els okupes van aixecar barricades i van deixar sense llum 1.500 veïns al sabotejar un transformador que estava dins de la casa ocupada, on solien organitzar festes il.legals. Els actes violents van durar més de mitja hora, davant la por, la sorpresa i la indignació dels veïns per l’absència de policia. Aquesta, quan va arribar, ja no va trobar cap vàndal.

DEL CARRER AL DESPATX
Ahir, mentre les màquines iniciaven l’enderrocament de la casa, l’agitació va passar del carrer als despatxos. El portaveu de l’ajuntament, Jordi Hereu, va admetre una “escalada” de la violència organitzada: “Ja no es tracta només d’atacs a les institucions, sinó d’atemptats contra els serveis bàsics i la convivència”.
Hereu va xifrar els danys en béns públics (contenidors i semàfors) en 16.000 euros i hi va sumar 5.000 euros de neteja. No va avaluar els danys en cabines telefòniques i oficines bancàries.
“Els veïns van viure una pel.lícula de por, una guerrilla urbana organitzada i preparada”, va dir Hereu. El portaveu de l’ajuntament va ser igual de contundent al jutjar l’actuació dels Mossos, dels quals va lamentar que no tinguessin informació prèvia sobre els actes vandàlics. “Se n’ha de prendre nota i aprendre’n”, va avisar. “Exigim que s’investigui i que hi hagi detencions”.
El portaveu municipal no va amagar la seva preocupació de cara a les festes de Gràcia d’agost, després de dos anys consecutius amb incidents violents: “Això és un avís”, va témer.
Ahir, la indignació veïnal es dirigia tant als joves violents –els últims dos anys ja han estat denunciant la seva presència conflictiva– com per l’absència de policia.

RECOLLIDA DE FIRMES
El regidor del districte, Ricard Martínez, va admetre que s’havia fet una recollida de firmes contra la casa ocupada. El regidor va al.legar que l’ajuntament no té autoritat per actuar en edificis ocupats on es fan activitats il.legals o molestes i va reclamar modificacions legals.
La consellera d’Interior, Montserrat Tura, va respondre hores després demanant a l’ajuntament que aturi el “degoteig d’opinions desfavorables” als Mossos. I va reclamar que les crítiques es canalitzin a través de canals interns. En la defensa dels Mossos d’Esquadra, la consellera va anar bastant més enllà: va arribar a argumentar que prefereix que la policia arribi tard a tenir una “ciutat policial”, com si aquesta fos l’única disjuntiva possible.

BARRICADES
Altres caps dels Mossos, no obstant, van admetre que va fallar la tasca d’informació prèvia. Dimecres a la nit, els veïns van trucar als Mossos i la Guàrdia Urbana quan els joves preparaven el sabotatge. “Vam trigar perquè era impossible avançar per un entramat de carrers plens de barricades”, va al.legar un dels caps.
Un altre va afegir que les primeres unitats que van arribar a Gràcia estaven cegues. “No sabíem quanta gent hi hauria allà, i s’havia d’utilitzar la tàctica més adequada per a la seguretat dels agents. Ara que ja ha passat tot, al comprovar que eren una vintena o poc més és fàcil dir que s’havia d’haver entrat, però en aquell moment la informació era que mig barri cremava”.
Aquesta actuació ha posat en evidència, un cop més, la capacitat d’aquests moviments antisistema d’organitzar accions violentes sense que els seus plans siguin detectats per la policia. Els Mossos ignoraven que els okupes havien canviat la tàctica d’enfrontament amb la policia i que havien optat per fortificar l’edifici, fer creure que estaven dins i fer accions llampec pel barri per refugiar-se després en diferents cases ocupades del districte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: