Patrimoni artístic. El metro del Liceu

Mai 6, 2006

El 30 de desembre de 1924 S.M. el rei Alfons XIII inaugurà el primer ferrocarril metropolità de Barcelona, el Gran Metro, entre plaça Catalunya i Lesseps. El juliol de 1925 s'inaugurava la prolongació fins a l'estació de Liceu. Les entrades d'aquesta estació, com les altres, es decoraren amb preciosos forjats d'inspiració modernista, treballats amb el logotip de la companyia, tot recordant l'art nouveau que avui dia encara conserven les famoses entrades del metro de París.

Amb el temps, les de l'estació de Liceu s'han convertit en les úniques boques de metro conservades en estat d'origen a Barcelona, i s'han erigit com una icona característica de la Rambla davant del Liceu, i objectiu de les càmeres de la majoria dels turistes. Fa poc, però, GISA (constructora pertanyent a la Generalitat) i Transports Metropolitans de Barcelona han decidit remodelar l'estació per modernitzar-la. Inexplicablement, l'empresa ha aprofitat aquesta millora, totalment necessària, per destruir les entrades històriques, substituint els forjats modernistes per vulgars peces de vidre i alumini estandarditzat, quan de cap manera calia fer-ho per poder instal·lar-hi un ascensor.

Com és possible que en ple s. XXI es continuï destruint el patrimoni històric de la ciutat com es feia en l'època del franquista Porcioles? Quan aprendrem dels nostres veïns del nord, que guarden escrupolosament els seus elements artístics en comptes de destruir-los? Arribarem a veure la substitució dels fanals del passeig de Gràcia per modernes lluminàries halògenes de disseny? Des del Fòrum del Transport Català, demanem respecte a la tradició artística de la ciutat i a la història dels seus mitjans de transport i, conseqüentment, la restitució íntegra de la decoració modernista de les entrades històriques a l'estació de Liceu.

Marçal Guardiola, coadministrador del Fòrum del Transport Català i 12 firmes més
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: