Els alts lloguers desborden les llistes d’espera de pisos socials

Març 31, 2006

• BCN només va poder atendre l'any passat 158 sol.licituds de les 2.200 que reunien els requisits
• 699 barcelonins es van beneficiar el 2005 de les ajudes de la Generalitat per pagar mensualitats

 
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un click a la imatge.
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un click a la imatge.
 + informació 
   
   
   

document.write(”); tile++;

 

ALBERT OLLÉS
BARCELONA

L'encariment del preu del lloguer a Barcelona comença a tenir conse- qüències preocupants entre els sectors amb menys recursos econòmics, tal com es reflecteix en la saturació de la llista d'espera per accedir a un pis social de lloguer. El Patronat Municipal de l'Habitatge (PMH) només va poder atendre l'any passat 158 peticions de les 2.200 que estan esperant la seva oportunitat, totes elles corresponents a persones amb problemes per accedir a una vivenda.
L'escalada del preu dels lloguers a la ciutat, que el 2005 va arribar als 807 euros de mitjana (com va informar aquest diari el 22 de març), està deixant cada vegada més barcelonins fora del mercat, fet que castiga especialment els casos més greus. "Els pisos que es van quedar buits l'any passat només van arribar per atendre les peticions més urgents", va confirmar a aquest diari Eugeni Forradellas, president del PMH.

BORSA DE 5.000 PISOS
L'organisme municipal administra una borsa de 5.000 pisos de lloguer social a la ciutat, dels quals el 2005 només en van quedar lliures 158, malgrat les 2.200 persones que hi ha en espera. Ni tan sols l'auge de la construcció de vivendes per a persones grans i joves, que farà que entre aquest any i el vinent es construeixin 661 nous apartaments, és suficient per absorbir la demanda.
Un exemple actual és el dels 11.017 joves que opten a dues promocions de 184 pisos de lloguer, que l'ajuntament sortejarà aquest dimecres. Els responsables municipals reconeixen que l'oferta és insuficient, encara que destaquen alguns progressos com el de les ajudes per pagar les mensualitats que ofereix la Generalitat, sota la gestió del PMH, des de l'any passat.
La primera convocatòria va servir perquè 699 barcelonins accedissin a aquestes subvencions (que són d'un màxim de 240 euros mensuals), malgrat que només va estar oberta dos mesos i que obliga a complir diversos requisits. Entre aquests destaca tenir uns ingressos familiars anuals inferiors a 14.000 euros.
El PMH també exerceix com a mediador entre propietaris i arrendataris. En el cas del primer, se li garanteix el pagament mentre duri el contracte i es costegen les reformes necessàries per habilitar l'immoble i equipar-lo.

DESPESES INICIALS
L'ajuntament cobreix, a més, als que lloguen –derivats pels serveis socials– les despeses inicials perquè es puguin allotjar (fiança d'un mes, primera mensualitat i alta de subministraments).
Aquest servei, que ajuda col.lectius amb un accés al lloguer especialment complicat com el dels immigrants, ha aconseguit donar vivenda a 941 sol.licitants els últims sis anys. D'aquests, 211 el van aconseguir l'any passat, cosa que evidencia la tendència a l'alça que viu aquesta modalitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: