El contrasentit de la sostenibilitat

Mai 30, 2004

GREENPEACE
El medi litoral és molt escàs, i es troba ja molt alterat pel poblament i les activitats humanes. Mantenir i restaurar els seus valors naturals i garantir-ne la permanència en el domini públic (com ho indica la Llei de Costes), hauria de ser la prioritat i la guia de tota política i de totes les accions que s’hi duguin a terme. Molt desafortunadament, les actuacions de l’Ajuntament de Barcelona en promoure el Fòrum 2004 han anat justament en direcció contrària.

El Fòrum 2004 ocuparà 2,54 km entre el Poblenou i el Besòs. En primer lloc, implica la construcció d’una gran plataforma litoral sobre terrenys guanyats al mar. Segons el projecte, “la construcció de la plataforma comportarà que la ribera del mar actual perdi les seves característiques naturals que van determinar en el seu dia la qualificació com a tal, per la qual cosa deixarà de constituir formalment la ribera del mar”. Això no només implica l’alteració de la línia de la costa, la interrupció del transport de les sorres i sediments i, de retruc, una major inestabilitat a les platges: també permet privatitzar allò que, sota la Llei de Costes, és públic. El Fòrum 2004 inclou 30.000 metres quadrats d’edificacions diverses, alguna de les quals es podrien privatitzar. Entre les actuacions del Fòrum 2004 que contravindran la Llei de Costes s’inclouen:

* Passeigs marítims ubicats a la ribera del mar, la qual cosa està prohibida expressament per l’article 44.5. Concretament, el passeig marítim des del Port Olímpic-Mar Bella cap el Nord, amb una longitud total de 2.490 metres, estarà totalment dins de la ribera del mar.

* La construcció d’un Parc Zoològic, que contravindrà l’article 32.1 de la Llei, que diu que “només es podrà permetre l’ocupació del domini públic marítim-terrestre (dpmt) per aquelles actuacions o instal•lacions que per la seva naturalesa no puguin tenir una altra ubicació”, la qual cosa no pot dir-se d’un parc zoològic. El Parc Zoològic, que encara no ha estat autoritzat per l’Administració de l’Estat pertinent, inclou la construcció d’edificis entre 12 i 210 metres d’alçada en el dpmt.

* La instal•lació d’una planta depuradora en el dpmt, concretament en terrenys guanyats al mar, la qual cosa està prohibida per l’article 44.6. Aquesta depuradora es construirà a expenses de terrenys costaners que en el projecte es qualifiquen com a terrenys dedicats a serveis portuaris… quan no existeix cap concessió per a la seva obtenció del mar, ni s’han adscrit a cap port!!

Cal dir que la Direcció General de Costes (DGC) del Ministeri de medi Ambient, un òrgan que no s’ha mostrat especialment responsable alhora de protegir el nostre patrimoni litoral, considera en dos informes (06/06/1999 i 11/04/2000) que aquestes actuacions són il•legals. En el segon informe, la DGC afirma literalment que es tracta d’una “maniobra de tinte marcadamente mercantil”, ja que en el projecte consta que “els beneficis econòmics d’aquestes operacions són el primer argument de la viabilitat de les actuacions urbanístiques proposades” i “una privatización encubierta de la costa que bajo la forma de zona de servicios portuarios alojaría 30.000 metros cuadrados de edificaciones variadas, entre las que abundarían las de índole comercial y lucrativa en provecho privado”.

Des de Greenpeace només podem desitjar de tot cor que la visió de “sostenibilitat” que PSC, ERC i ICV comparteixen per al litoral de Barcelona no s’extengui a la seva acció de govern de la Generalitat, ni a les seves actuacions al tot just constituït Congrés del Diputats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: