El pla 10HJ districte a districte

Març 30, 2004

Andrés Naya

Ciutat Vella
Es preveu la construcció de 26 habitatges al carrer Jaume Giralt. Les obres comencen al febrer i no hi ha Pla d’Equipaments.

Eixample
El projecte està en fase d’elaboració i es preveuen tres actuacions amb un total de 180 habitatges. Al barri de Sagrada Família desapareixerà la pista de bàsquet existent a Sant Antoni Maria Claret, cosa que ha aixecat les queixes dels usuaris. L’AVV va haver d’acceptar-les per tal d’arribar a un acord en el contenciós de Myrurgia.

Situació semblant és la que explica Trini Capdevila, presidenta de l’AVV de l’Esquerra de l’Eixample, en relació a una altra d’aquestes tres actuacions: “Ens hauria agradat que construïssin els habitatges per a joves en un altre lloc que no fos destinat a equipaments, però ens construiran l’escola bressol que veníem reivindicant de fa anys”. Al Districte no hi ha cap Pla d’Equipaments i els solars lliures i qualificats d’equipaments són escassos.

Sants-Montjuïc
En una primera etapa es van aprovar tres actuacions i 540 habitatges. En la segona, tres noves operacions a la Marina suposen 325 habitatges, que sumen un total de 865.

Al barri de Sants no s’han començat els 350 habitatges de Can Batlló. Segons Josep Xarles, del Centre Social de Sants, “les entitats no acceptaran el projecte si no es demostra, amb un Pla d’Equipaments, que les necessitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta queden cobertes”.

A la Marina, la Coordinadora d’Entitats reivindica una escola bressol, un casal d’avis i un local per a les dues entitats afectades junt amb els habitatges que es construiran en el solar de l’antic mercat. La segona etapa preveu tres noves actuacions. L’Associació de Comerciants de La Marina-Zona Franca, que agrupa 70 comerços, va presentar al•legacions que concretaven els equipaments per construir als baixos dels nous edificis dels carrers Química, Mare de Déu del Port i Bronze, respectivament. L’Ajuntament no opina i diu que seran els Districtes els que concretaran els usos.

Les Corts
Dos únics projectes en la primera etapa i cap en la segona.122 habitatges dels quals només se n’estan construint 62. Els dirigents veïnals Lleonard Ramírez i Adela Agelet manifesten que accepten l’actuació “com a mal menor”. Ja s’ha aconseguit una escola bressol.

Sarrià-Sant Gervasi
Una única actuació al carrer Carles Riba, amb 20 habitatges que construirà Incasol. S’està elaborant el projecte.

Gràcia
Una única actuació ja que no es va aprovar la construcció de 24 habitatges al Passatge Vall d’Hebron. Els 70 pisos previstos al carrer Maignon tampoc s’aixecaran per les protestes veïnals. L’Ajuntament renuncia a l’actuació.

Horta-Guinardó
No es va aprovar una actuació situada a Vall d’Hebron amb Martí Codolar. Els 153 habitatges del carrer Marina s’adjudicaran en les pròximes setmanes.

En la segona fase, però, es van aprovar dues actuacions que sumen 110 habitatges i que han rebut al•legacions veïnals. L’associació del Parc de la Vall d’Hebron manifestava que “abans d’utilitzar els espais reservats a equipaments s’havien de definir les necessitats actuals i futures”. Quant a l’actuació prevista al Guinardó, el Consell Sectorial del Fòrum Horta-Guinardó sol•licitava “la suspensió de la proposta fins que s’elaborin els plans d’equipaments”. Finalment, l’AVV Joan Maragall desestima la utilització de les zones qualificades com a equipaments, afegint que “van ser denegats tots els escrits sense contemplacions”. L’AVV de la Vall d’Hebron ha manifestat que no permetrà la seva construcció.

Nou Barris
Pep Ortiz, portaveu de la Coordinadora d’AVV, manifesta que porten quatre anys plantejant la necessitat d’un Pla d’Equipaments de Districte sense que s’hagi acceptat realitzar-lo. De les sis actuacions previstes, l’Ajuntament va anul•lar, després de fortes protestes veïnals, les dues actuacions previstes als barris de Porta (camp de la Damm), i Prosperitat (passeig Valldaura amb Rio de Janeiro). Un total de 300 habitatges suprimits. Els 147 que s’han construït al carrer Andreu Nin es lliuraran pròximament. L’AVV de Verdum reclama equipaments per a gent gran als baixos dels edificis previstos al barri.

En la segona etapa se sumen tres noves operacions amb 190 habitatges. L’AVV de Prosperitat va presentar al•legacions a l’actuació de Via Favència, amb 90 habitatges. Considera que l’actuació en aquest solar ha de ser el resultat d’un estudi de necessitats d’equipaments. L’argumentació que es dóna per rebutjar l’al•legació no deixa de sorprendre ja que manifesta que “els emplaçaments seleccionats s’han fet d’acord amb els districtes”. El Districte va conèixer de sobres la reivindicació veïnal.

L’AVV de Porta també s’oposa a l’actuació al carrer Selva número 57. En conèixer que l’Ajuntament havia rebutjat les al•legacions, la seva presidenta, Pepita Ferrer, ha manifestat que l’entitat continuarà oposant-se.

Pel que fa a la segona actuació prevista al passeig Urrutia, l’AVV de Can Peguera manifesta que la informació que té és que es tractarien d’habitatges per a la gent gran i no per a joves.

Sant Andreu
Les cinc actuacions previstes per la primera etapa (696 habitatges als carrers Tucumán i Garcilaso) estan pràcticament acabades i l’AVV de La Sagrera ha plantejat equipaments per a joves als baixos. En la segona etapa figura una única actuació al carrer Ferran Junoy de 150 habitatges, al costat del centre comercial La Maquinista. L’AVV Pi i Maragall de Baró de Viver manifesta que “als últims anys s’ha produït al barri una reducció progressiva de reserves de sòl”. L’AVV no entén que havent-se iniciat al barri un Pla Comunitari amb la implicació del districte es prenguin decisions al marge del mateix.

Sant Martí
Les sis actuacions previstes situen un total de 862 habitatges. És l’únic districte on s’han elaborat alguns plans d’equipaments. Com a conseqüència, Poblenou accepta les actuacions programades ja que les seves necessitats futures queden cobertes. Al barri del Clot, l’actuació ubicada al carrer Concili de Trent ha estat anul•lada pel districte davant les mobilitzacions realitzades per l’AVV, que reclamava els equipaments previstos en aquest lloc: escola d’adults, CAP i diverses instal•lacions relacionades amb la gent gran. No s’ha començat l’actuació prevista al carrer Prim de 350 habitatges, de planejament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: